Gaziantep’te GÖÇ Sempozyumu

22 Ocak 2016

Hür Akademisyenler Derneği (HAKAD), Gaziantep Üniversitesi, Bilim Eğitim Kültür Araştırmaları Merkezi (BEKAM) ve Hasan Kalyoncu Üniversitesinin düzenlediği Göç Sempozyumu 22 Ocak Cuma günü Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Sempozyuma Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir,Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmet Tuma, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, HAKAD Başkanı Prof. Dr. Ali Gür, daire amirleri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını HAKAD Başkanı Prof. Dr. Ali Gür yaptı. Gür, konuşmasında yanı başımızda Ortadoğu’da bir ateş yandığını belirterek; “Yanı başımızda, bir ateş yanıyor. Ortadoğu kan gülüne döndü,balkanlar kaynıyor. Akademisyenler olarak biz, Güneydoğu sorunu için nasıl bir rapor hazırladık? İlla oralarda bir şeyler olacakta, dışarıdan bir temas noktası olacakta ondan sonra mı ses vereceğiz? Sorunlara bigane kalmak, meseleyi çözüyor mu? Maalesef bu ülkenin kendi bağrından çıkmış ve bu ülkenin nimetleriyle büyümüş olan, akademiya içerisinden çıkmış veakademiayı yanlış yönlendirmeye çalışan, kendi milletine kem gözlerle bakan, güvenlik için yapılmış olan şeyleri katliam olarak görenlerin bildirisi üzerine bizde duramazdık. Bir bildiri yayınlayarak, toplum nezdinde de kamuoyu nezdinde vicdani sorgulamayı yapan ve insanları gerçekten insanlığa çağıran, devleti uyanıklığa, akademisyenleri de kendi hadlerini bildirmeye ve aynı zamanda topluma doğru bilgi vermeye yönlendirmek üzere kampanya yaptık.Bu göç sempozyumu ile kanayan yaramız olan göçe ışık tutmayı amaçlıyoruz. Toplumu aydınlatmak için her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz. Göç, bir dönem her şeyi olanların bir zaman sonra hiçbir şeylerinin olmaması. Bir zamanlar Suriye’de böyleydi. Peki, biz kaybetmez miyiz? O yüzden küçük küçük farklılıkları bir tarafa bırakarak vatan millet bütünlüğü içerisinde yapmamız gerekenleri yapacağız. Küçük detaylara takılmayacağız. İşte bu yüzden geleceğe vizyonel olarak bakmak için göç sempozyumunu yapmak bizim açımızdan da önemli” dedi.

Suriye Hükümeti Geçici Başbakanı Ahmet Tuma ise öğrenci olduğu dönemde, Beşar Esad’ın babası zamanında diktatörlük devam etsin diye kendilerini zorla sürdüklerini belirterek; "Suriye’de özgürlükçü fikirler üniversitelerde başlardı ama daha sonra emniyet güçleri tarafından bastırılmaya çalışılırdı. Bu göç meselesi, çok önemli bir meseledir. Gaziantep Üniversitesi bu meseleyi ele aldığı için kendisine çok teşekkür ederim. Rejimin katliamlarına maruz kalan ve güç zorlanan bu halk için göç meselesi çok önemlidir. Dün, eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed MunsifMerzuki, ile Harran ve Akçakale kampını ziyaret ettik. Orada mültecilerle görüştük,sorunlarını dinledik. Nasıl çocuklarımızı eğitiriz?Kendimizi nasıl geliştiririz? Ne zaman ülkemize döneceğiz? Göç meselesi çok büyük ve üzücü dramatik bir meseledir. Rejimin PYD ile işbirliği yaptığı, Akçakale karşısındaki şehir olan Tel Abyad’ı Arap’ları ve Türkmen’leri göçe zorlayıp, bunların yerine PYD yanlılarını getirdi. Bunun amacı, Türkiye’den bağımızı kesmesi, 50 yıl öne olan tel örgüleri tekrar yapmaya çalışıyorlar. Kentlerin demografik yapısını değiştirmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun ise Suriyeli mülteciler için eğitim çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, Halep Üniversitesi ile Suriye’deki savaştan önce sık sık görüştüklerini, eğitim çalışmalar için ziyaretler yaptıklarını söyledi.

Protokol konuşmalarından sonra oturumlara geçildi. İlk oturum GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun Başkanlığında yapıldı. Göç Meselesine Global Bakış başlığı ile yapılan oturuma SETA Ortadoğu araştırmacısı Ufuk Ulutaş, Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen ve Başbakanlık Göç İdaresinden Ali Güneş konuşmacı olarak katıldılar. Oturumun ardından Prof. Dr. Yavuz Coşkun katılımcılara plakettakdim etti.

İkinci oturum Bölgesel Analiz başlığı ile SETA Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Ataman başkanlığında yapıldı. Oturuma; Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Gazeteci yazar Kemal Öztürk ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Erdoğan konuşmacı olarak katıldı. Oturum sonunda HAKAD Başkanı Prof. Dr. Ali Gür konuşmacılara plaket verdi.

Üçüncü oturum ise Suriye Irak Filistin Yerel Aktörler başlığı ile yapıldı. Oturumun başkanlığını Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehmus Demir yaptı. Oturuma; Suriye’den Prof. Dr. Mustafa Müslim, Türkiye’den Mehmet Ali Eminoğlu ve Filistin’den TagridMossa konuşmacı olarak katıldı. Oturum sonunda HAKAD Başkanı Prof. Dr. Ali Gür tarafından konuşmacılara plaket verildi.

Göç sempozyumu yapılan oturumların ardından sona erdi.